Un traseu auto international va traversa Republica Moldova

Republica Moldova va fi parte a unui proiect de construcţie a traseului auto internaţional care va lega Marea Baltică cu Marea Neagră, a declarat viceministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Vasile Ursu, în cadrul conferinţei internaţionale „Dezvoltarea legăturilor de transporturi în zona Mării Baltice şi a Mării Negre”, desfăşurată joi, 23 aprilie.

„Construcţia traseului care va uni porturile Mării Baltice şi Mării Negre va permite dezvoltarea economică a celor şapte state prin care acesta va trece”, a remarcat oficialul.

Potrivit lui Vasile Ursu, traseul de importanţă internaţională va traversa Republica Moldova, de la vama Sculeni, prin Chişinău, apoi prin Gura Bâcului, la Tiraspol. „Acest traseu, fiind unul internaţional, de viteză înaltă, va ocoli localităţile pentru securitatea populaţiei”, a subliniat Ursu.

El a menţionat că în acest scop este nevoie de restabilirea segmentului de drum Sculeni-Chişinău-Tiraspol, cu lungimea de aproximativ 200 de km, iar cheltuielile pentru reparaţii se pot cifra şi la 200 mln USD (1 km – 1 mln USD). „ Cifră nu este concretă aceasta urmând să fie stabilită în cadrul conferinţei, unde vor fi discutate aspectele şi sursele financiare necesare care vor veni din partea Uniunii Europene”, a spus viceministrul.

În acelaşi timp, Vasile Ursu a reiterat faptul că pentru segmentul Chişinău-Tiraspol sunt deja prevăzute surse financiare pentru reparaţii, oferite de Corporaţia Provocările Mileniului din SUA.

Potrivit experţilor internaţionali, legătura între Marea Baltică şi Marea Neagră va permite dezvoltarea centrelor logistice amplasate la intersecţiile de drumuri pe direcţiile Vest-Est şi Nord-Sud (dea lungul hotarului Schengen). De asemenea, construcţia traseului reprezintă o premisă a circulaţiei libere a mărfurilor, serviciilor, capitalului şi oamenilor între statele UE.

Traseul va trece prin Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Republica Moldova şi Ucraina.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare