Uniunea Eurasiatică a Rusiei sau totul despre gaz

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Într-un articol publicat recent în ziarul rus Izvestia, Prim-ministrul Rusiei şi candidatul la prezidenţialele din primăvara viitoare, Vladimir Putin, şi-a anunţat obiectivul său major de politică externă: "crearea unei Uniuni Eurasiatice".

Această Uniune, a anunţat el, va cuprinde treptat ţările din fosta Uniune Sovietică, dar rămâne, de asemenea, deschisă pentru alte ţări ce vor dori de asemenea să se alăture. Construit pe valori comune şi interese convergente economice şi politice, Uniunea ar fi "un nou pol în lumea modernă" şi, împreună cu "Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, China, Asia şi Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC), aceasta ar trebui să asigure stabilitatea de dezvoltare la nivel mondial. "

Acest ultim plan al lui Putin nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Acesta este menit pentru a proiecta o imagine de putere, de asertivitate şi viziune strategică în principal pentru o audienţă internă, şi este foarte probabil că acest plan, este primul dintr-o serie de viitor menite să distragă atenţia publicului de la adevărata problemă: situaţia internă a Rusiei este din ce în ce mai complicată.

Cu toate acestea, merită atenţia, deoarece dezvăluie o preocupare serioasă a Rusiei privind scăderea influenţei acesteia străinătate, precum şi o lipsă de oferte viabile şi atractive din Rusia pentru ţările din regiune.

Rusia a încercat să creeze o uniune vamală în cadrul fostului spaţiu sovietic peste zece ani. Aceasta include în prezent uniuni vamale numai în Rusia, Belarus, şi Kazahstan. Toate celelalte state ex-sovietice au refuzat să i se alăture, fie deschis sau prin amânarea negocierilor. Exemplul cel mai notabil este Ucraina, care a făcut poziţia sa clară de a alege un acord de comerţ liber cu Uniunea Europeană asupra uniunii vamale, în ciuda încercărilor Rusiei de a preveni acest lucru.

Două alte ţări din regiune, Moldova şi Georgia, sunt acum în curs de negociere prin acorduri de liber schimb cu Uniunea Europeană, cu Armenia şi Azerbaidjan. În ciuda faptului că acestea au fost elaborate şi puse în aplicare într-un ritm exasperant de precaut, legăturile economice şi politice ale Uniunii Europene cu ţările din vecinătatea Rusiei au acum rădăcini ferme, şi aceste ţări sunt treptat tot mai aproape de Uniunea Europeană şi de pieţele forţei de muncă. Chiar şi în contextul actualei crize economice Uniunea Europeană este percepută ca un partener economic mai bun, să nu mai vorbim politic, decât Rusia, şi, astfel, rămâne o alegere mult mai atractivă.

Regiunile Uniunii Europene pot fi regiunile pe care Putin ar dori să le ofere ţărilor din vecinătatea Rusiei. Cu toate acestea Uniunea Europeană este dependentă de Rusia prin necesitatea ei de gaze. La orizont a apărut Azerbaidjan-ul care la 9 septembrie, a anunţat descoperirea unui câmp de gaze (încă un alt) în ţară, la Absheron.

Câmpul are o rezervă estimată de 350 de miliarde de metri cubi şi 45 de milioane de tone de gaz condensat. Explorarea sa va aduce la un export de gaze anual până la 30 de miliarde de metri cubi, menit să aducă gaze non-ruse în ţările europene. Domeniul gazelor naturale noi, astfel, face Nabucco o realitate economică, şi schimbă complet ecuaţia energetică din regiune: Nabucco are scopul de a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc de la 70 la 35 la sută.

Pentru a adăuga la îngrijorările Rusiei, Comisia Europeană a aprobat o comunicare îndelung aşteptată privind relaţiile energetice a UE cu ţările terţe. Deşi acesta este încă un pas minor, aceasta este prima dată când Comisia a prezentat un apel pentru o strategie energetică comună şi a cerut ţărilor membre să facă schimb de informaţii cu privire la acordurile internaţionale din domeniul energetic cu ţările terţe.

Adăugăm la eşecul Rusiei şi capacitatea de a controla în totalitate conductele ucrainene de tranzit. Deoarece lucrurile sunt în curs de dezvoltare acum, exporturile Rusiei de gaze către Europa ar putea scădea în mod substanţial, la fel ca şi influenţa sa asupra ţărilor europene. O perspectivă îngrijorătoare, şi un mesaj dificil pentru perioadele de alegeri.

O Uniune Eurasiatică ar oferi Rusiei o poziţie mai fermă, aşa că vine ca o soluţie naturală. Din păcate, pentru prim-ministru şi candidatul la preşedinţie, Vladimir Putin, este o soluţie care vine cât prea târziu, cât şi prea curând. Prea târziu pentru a reduce creşterea Europei, şi prea curând ca aceasta să fie condusă de o Rusie care are nevoie de timp pentru a-şi rezolva şi economia şi alte probleme interne.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.