De Adriana Agapii/ Chșinău / Moldova.ORG/ — În apropiere de satul Enisala din judeţul Tulcea, Dobrogea, România, se află o cetatea medievală, care datează din secolul XIV. Această cetatea este mărturia vie a influenţei negustorilor genovezi în zona Mării Negre.
Pe baza tehnicilor constructive, a materialului arheologic şi a realităţilor istorice s-a emis ipoteza că singurii interesaţi de ridicarea unei cetăţi situată în cadrul sistemului de fortificaţii din nordul Dobrogei, cu orientare spre mare, pentru controlarea traficului naval, erau negustorii genovezi, care dispuneau de mari sume de bani câştigate din comerţ şi care erau deţinătorii monopolului navigaţiei pe Marea Neagră.
Fortăreaţa medievală, construită de genovezi în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, pe un deal calcaros, în apropierea lacurilor Razelm şi Babadag, rămâne una dintre cele mai misterioase cetăţi de pe teritoriul Dobrogei, din cauza puţinelor date care se cunosc despre ea, dar şi una dintre cele mai spectaculoase, datorită lucrărilor de reabilitare şi a locului unde este amplasată.
După cucerirea Dobrogei de către turci, la Enisala a fost instalată o garnizoană militară otomană. Cetatea a fiinţat până în sec. al XV-lea, când cronicile turceşti spun că sultanul Mehmed I a reparat Isaccea şi Enisala după ce le-a cucerit de la Mircea cel Bătrân. Cert este că în sec. al XVI-lea cetatea nu mai funcţiona.
De ce merită văzută cetatea Enisala? Pentru frumuseţea şi melancolia peisajului. Locurile din jurul cetăţii sunt destul de pustii şi domoale fără ridicături sau dealuri prea înalte, fără păduri, iar priveliştea oferită de cetate este de neuitat.
Singură, ridicându-se printre urmele de calcar, frumoasa cetate îţi atrage privirea încă de departe şi ţi-o ţine aţintită asupra ei până la plecare.
Zidurile se ţin bine, arcadele şi turnurile se ridică ameninţătoare şi după sute de ani.
Deşi construită în scop militar, defensiv şi de supraveghere a drumurilor de apă şi de pe uscat, astăzi cetatea şi-a pierdut toate aceste priorităţi păstrându-şi doar una, de mângâiere a ochiului privitorului.
Cazare se poate face în Tulcea ude puteţi găsi multe hoteluri.
Nu ezitaţi să porniţi la drum căci energetica călătoriilor vă va da poftă de viaţă şi de lucru pentru mult timp înainte.
Distanţa de la Chişinău până la Enisala este de 446 km.