V. Voronin: „Nu ne vom uni cu Rominia nici in Europa!

Presedintele Vladimir Voronin, respinge categoric orice perspectiva de unire a R. Moldova cu Rominia, chiar si in cadrul Uniunii Europene. Seful statului a solicitat UE sa determine Rominia sa semneze Tratatul de baza cu RM, pina la 1 ianuarie 2007, tratat in care nu vede loc pentru condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, deoarece acesta nu s-ar referi la teritoriul actualei R. Moldova care, la 28 iunie 1940, potrivit lui V. Voronin, ar fi fost „eliberata” de sub „ocupatia” Rominiei”.

V. Voronin, care nu-i prea alinta pe jurnalisti cu conferinte de presa, i-a convocat, ieri, pe gazetari la o astfel de intrunire, aparent fara un motiv special. Si nu la presedintie, ca de obicei, ci la Palatul Republicii, oferindu-le dupa si o receptie de zile mari – cu icre rosii, salamuri scumpe, struguri si bauturile alcoolice, chiar daca era in plina zi de munca.

Dupa o trecere in revista a succeselor guvernarii, argumentate cu cifre tari – relatare menita sa-i convinga chiar si pe autorii „scenariilor exotice de destabilizare a RM” ca in tara noastra situatia social-economica merge din bine spre mai bine – V. Voronin a facut citeva declaratii categorice. Mesajul acestora, se pare, a fost adresat nu atit opiniei publice interne, cit celei externe. Sa nu uitam ca declaratiile sunt facute in preajma Summitului G-8, care va avea loc peste citeva zile la Sankt Petersburg, si unde ar putea fi abordata problema transnistreana, precum si inaintea Summitului informal al liderilor CSI, programat pentru 22 iulie la Moscova, la care V. Voronin este dispus sa participe.

V. Voronin a calificat ideea unei eventuale uniri a RM cu Rominia drept „o sperietoare”, promovata de ceea ce el a numit „clica unionista”, din Moldova si de peste hotare, care „trebuie pedepsita sub toate aspectele” pentru promovarea unor idei ce atenteaza la principiul independentei si suveranitatii RM.

„O asemenea perspectiva nu exista nici chiar dupa aderarea Moldovei la UE, iar arhitectii unor asemenea scenarii, oriunde s-ar afla – la Tiraspol sau la Bucuresti – trebuie sa se impace cu faptul ca aceste vise sunt irealizabile pentru totdeauna”, a spus Voronin. Amintim ca ideea reunificarii poporului romin din cele doua state sub umbrela UE a fost avansata recent de presedintele romin Traian Basescu, fiind enuntata si anterior de oficialii de la Bucuresti.

Asadar, V. Voronin a mentionat ca RM nu se va uni niciodata, cu nimeni, in nici un fel de structuri statale, fiind gata sa adere doar la „marea familie europeana”, dar numai impreuna cu Transnistria, subliniind ca inainte de reglementarea definitiva a problemei transnistrene nici nu poate fi vorba de vreo aderare. Seful statului a accentuat ca integrarea europeana este un proces ireversibil pentru RM, dar a mentionat, totodata, ca tara noastra trebuie sa profite atit din vecinatatea cu UE, cit si din relatiile cu CSI. in context, referindu-se la relatiile cu Rusia, Voronin a exclus motivatia politica a embargoului rusesc fata de vinurile moldovenesti, precum si in noile relatii moldo-ruse in sfera energetica, sustinind ca ar fi vorba doar de motivatii economice. in plus, Voronin isi pune sperante in derularea „unor proiecte reciproc avantajoase pentru parteneriatul nostru politic cu Rusia”, cu conditia ca „noul dialog politic” sa nu fie afectat de „acel val de aprecieri si publicatii dubioase care au poluat grav spatiul informational”.

Seful statului a spus ca nu a primit nicio oferta oficiala din partea presedintelui romin T. Basescu privind asocierea RM cu Rominia pentru o eventuala aderare, impreuna, a tarilor noaste la UE. Fara a da un raspuns direct, Voronin a lasat sa se inteleaga ca subiectul a fost abordat intr-un cadru privat de catre cei doi presedinti, sugerind ca astfel de discutii n-ar fi trebuit sa ajunga in presa. Voronin a spus ca nu poate comenta cele spuse de Basescu pina nu va avea o noua intilnire cu omologul sau, pe care l-a numit „prieten”. „Nu pot comenta care a fost situatia cind s-au facut aceste declaratii. Putem numai sa concretizam ca aderarea la UE nu se face cu strigatul si cu licitatia. Acesta este un lucru foarte minutios”, a spus presedintele, opinind ca RM nu poate renunta la nici un pic de suveranitate, nici chiar in schimbul unei aderari mai rapide la UE. „Aceasta nu da nimic, pentru ca statutul UE nu presupune asa fel de tovarasii – de a intra cu hurta in UE”, a spus V. Voronin.

V. Voronin s-a aratat nemultumit de faptul ca Rominia nu doreste sa semneze Tratatul politic de baza cu RM, mentionind ca a solicitat ajutorul oficialilor de la Bruxelles pentru a convinge Rominia sa faca acest lucru. „Rominia insista sa participe la masa de tratative. Noi am informat partea romina ca cea mai mare investitie in solutionarea conflictului transnistrean poate fi semnarea acordului politic si a acordului privind frontiera. Aceasta este mai mult si mai important decit propuneri si idei de a intra cu Rominia sau cu trenul romin in UE”, a spus Voronin. Totodata, seful statului s-a aratat optimist in ceea ce priveste relatiile moldo-romine: „Avem o perspectiva foarte buna – si strategic, si politic, si economic, si social, si uman si, pur si simplu cetatenesc, vrem ca aceste relatii sa fie foarte-foarte bune. Si o sa facem tot posibilul, din partea Moldovei, eu va garantez”.

in disonanta cu aceste afirmatii, Voronin a lasat sa se inteleaga ca RM nu sustine ideea Rominiei de a introduce in Tratatul de baza denuntarea Pactului Ribbentrop-Molotov, afirmind ca „Pactul nu are nimic cu RM si cu zona geografica numita, in Rominia, Basarabia”. V. Voronin a readus teza bolsevica privind eliberarea Basarabiei de catre URSS in 1940: „Aceasta zona a fost unita cu forta de catre regimul din Bucuresti de atunci. Pina in 1940 a fost sub ocupatie… La 1940 a fost eliberata Moldova, care a fost ocupata de Rominia. Aceasta este istoria, cum n-ar dori aceleasi forte unioniste s-o intoarca si s-o suceasca. Eu le-am explicat aceasta istorie si rusilor, si lui Putin”.

Seful statului a mai spus ca autoritatile de la Chisinau insista asupra lichidarii oricarei prezente militare pe teritoriul RM, subliniind ca nu se doreste inlocuirea trupelor rusesti cu cele ale NATO. „Suntem un stat neutru si nu dorim sa aderam la nici un bloc militar, inclusiv NATO”, a spus Voronin. / Alina Turcanu // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.