Va fi elaborat Codul Sănătății Republicii Moldova, cu suportul financiar al UE

Din necesitatea ajustării cadrului legislativ al Republicii Moldova la normele aquis-ului Uniunii Europene, precum şi nevoia de a unifica, sistematiza şi îmbunătăţi legislaţia la cerinţele contemporane, Ministerul Sănătăţii a iniţiat procesul de revizuire a întregii legislații din domeniul ocrotirii sănătăţii şi sistematizarea ei într-un singur cod al sănătăţii.

Grupul de lucru „pentru elaborarea şi definitivarea Codului Sănătăţii al Republicii Moldova” din care fac parte şefi de direcţii ai ministerului, reprezentanţi ai CNAM, USMF „NicolaeTestemiţanu” şi societăţii civile, a fost instituit încă în luna februarie 2015, prin ordinul fostului ministru al Sănătăţii Mircea Buga.

La sfârșitul săptămânii trecute, la Ministerului Sănătății a avut loc prima şedinţa de lucru a a acestui grup pentru elaborarea Codului .

„Avem în faţă o misiune de o importanţă şi complexitate deosebită, și anume elaborarea şi definitivarea cu succes în termeni restrânşi a proiectului Codului Sănătăţii al Republicii Moldova. Ne-am dorit ca acest grup să fie diversificat, deoarece în prim plan să persiste transparenţa, un proces de participare larg a tuturor celor implicați, dar şi asigurarea sprijinului tuturor membrilor grupului”, a spus ministra Sănătății, Ruxanda Glavan.

De asemenea, pentru susţinerea procesului de elaborare a Codului Sănătăţii s-a solicitat sprijinul organizaţiilor internaţionale pentru cooperare, dar și colaborare mai eficientă şi productivă.

Trebuie de menționat că în scopul realizării acestui proiect, ministerul Sănătăţii va beneficia de suport şi expertiză din partea Comisiei Europene prin intermediul proiectului Twinning Light  „Armonizarea legislației Republicii Moldova din domeniul ocrotirii sănătăţii la valorile UE și legislația în domeniu”.

În cadrul proiectului Twinning Light vor fi examinate o serie de politici şi probleme juridice împreună cu experți din statele membre Twinning. Propunerile, proiectele și recomandările derivate din această expertiză vor fi utilizate în procesul de elaborare a Codului de Sanatate.

Membrii grupului pentru elaborarea şi definitivarea Codului Sănătăţii al Republicii Moldova vor avea ședințe lunare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.