Prim-ministrul Vasile Tarlev a convocat o sedinta de lucru cu factorii de decizie privind definitivarea Strategiei de industrializare a tarii si a Strategiei de dezvoltare a sectorului agroalimentar din Moldova pentru perioada 2006-2015.
Potrivit informatiei prezentate, aceste doua documente au fost deja pe larg discutate cu societatea civila si comunitatea stiintifica si urmeaza a fi prezentate Guvernului spre examinare si aprobare.
Strategia industriala a Moldovei pentru anii 2006-2015 este un document de planificare strategica si include principiile de baza, obiectivele si prioritatile politicii de stat, precum si mecanismele si instrumentele principale pentru realizarea acesteia, care ar asigura cresterea eficientei si competitivitatii sectorului industrial al economiei tarii.
Obiectivul strategic al politicii industriale este crearea unui sector industrial al economiei, tehnologic avansat, eficient si competitiv, racordat la standardele europene. Prin realizarea documentului se urmareste cresterea ponderii industriei in formarea PIB, sporirea volumului exportului productiei industriale, satisfacerea la maximum a pietei interne cu marfuri autohtone, cresterea ponderii angajatilor in domeniul industriei.
Strategia de dezvoltare a sectorului agroalimentar din Moldova pentru perioada 2006-2015 urmareste restructurarea ramurii agricole prin implementarea mecanismelor de fortificare a segmentului specializat de productie.
Totodata, Ministerul Economiei si Comertului urmeaza sa definitiveze si sa expuna spre dezbateri publice Strategia de atragere de investitii si promovarea exporturilor, al carei proiect a fost examinat de structurile de stat relevante. In context, prim-ministrul Vasile Tarlev a sugerat reprezentantilor ministerului sa solicite consultatii organizatiilor neguvernamentale, Academiei de Stiinte a Moldovei, reprezentantelor diplomatice ale Moldovei peste hotare, organismelor financiare internationale.
Vasile Tarlev a opinat ca abordarea strategiilor trebuie sa fie una eficienta si sa tina cont de sugestiile sectorului de productie si ale mediului stiintific. In acelasi timp, premierul a cerut actiuni operative si dinamice pentru definitivarea si aprobarea documentelor. Toate trei documente urmeaza a fi implementate in bloc, asigurind astfel o abordare complexa si consecutivitate in solutionarea problemelor vizate in strategii. // Moldova Suverana