Pe data de 6 februarie, la Ministerul Economiei (MEc) a avut loc o ședință ce a vizat discuțiile pe marginea notei de concept al Studiului Băncii Mondiale „Priorităţile de politici pentru dezvoltarea sectorului privat”. După cum anunță MEc, rezultatele acesteia vor servi ca repere pentru elaborarea ”Strategiei de parteneriat cu ţara pentru 2014-2017”.
În cadrul întrunirii au fost discutate facilitarea accesului la finanțare, acordarea unei linii noi de credite, asta uitând de faptul că FMI-ul este conștient că Moldova stă prost la capitolul întoarcerii datoriilor.
Constrângeri în dezvoltarea mediului de afaceri
Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr susține că continuarea reformei regulatorii este imperativă pentru îmbunătățirea mediului de afaceri. Competitivitatea trebuie sporită atât în cadrul economiei per ansamblu, cât și la nivelul întreprinderilor, la fel ca și sporirea accesului la finanţe a întreprinderilor. Cele enunțate pot fi efectuate prin instituirea unui sistem de garantare a creditelor sau a unei linii de credit dedicate, dar și flexibilizarea pieții muncii, restructurarea administrării fluxurilor comerciale externe.
”Nu mai putem opera cu retușuri. Avem nevoie de un salt în calitatea mediului de afaceri. De aceea trebuie să ne focusăm pe politici țintite pe eliminarea constrângerilor majore concrete, reclamate de antreprenori și pe sporirea competitivității” – a afirmat Valeriu Lazăr.
În cadrul ședinței ministrul Economiei a propus reprezentanților Băncii Mondiale să extindă preocuparea față de competitivitatea întreprinderilor în Proiectul Strategiei de Parteneriat cu țara, inclusiv prin iniţierea proiectelor care ar avea ca obiectiv creşterea capacităţilor de management al afacerii (analiza financiar-economică, planificare, marketing etc.) și a solicitat continuarea componentei de „Acces la finanţare” din cadrul proiectului „Ameliorarea Competitivităţii” prin intermediul unui proiect nou, care să presupună o linie de credit pentru întreprinderi sau schemă de garantare a creditelor.
Vrem credite noi, pe când nu le recuperăm pe cele vechi
Banca de Economii are de recuperate peste 470 de milioane de lei de la patru întreprinderi de stat. Este vorba despre credite acordate încă în perioada guvernării comuniste, conform unei analize realizate de experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).Cel mai mare datornic de stat este compania Moldresurse, de la care BEM are de recuperat 141 de milioane de lei, inclusiv dobânzi şi penalităţi. Creditele au fost destinate cumpărării de motorină şi îngrăşăminte, dar o mare parte din bani, potrivit ziarului, a ajuns în offshore-uri. Întreprinderea de Stat Servicii Transport Auto are de restituit 132 de milioane de lei, pentru un credit de trei ori mai mic, luat pentru procurarea de autobuze. Air Moldova datorează băncii 95 de milioane de lei, plus o garanţie de 13 milioane de lei. Creditul a fost luat în 2006, pentru procurarea unui Airbus. Conducerea acestei companii a precizat că ei îşi onorează obligaţiunile şi că împrumutul a fost contractat în 2010, pentru achiziţionarea unei aeronave de tip Embraer "Air Moldova nu are restanţe la plata creditului şi dobânzii. Considerăm că aceste lucruri sunt nişte speculaţii, care nu corespund deloc adevărului", conform PR managerului companiei Air Moldova, Victor Chironda. Un alt datornic, fabrica Aroma, aflată în insolvenţă, are de rambursat 92 de milioane de lei.
Și cum mai dorim să cerem pentru sectorul privat, când sectorul de stat nu-și poate gestiona banii?