Ministrul polonez al apararii a comparat acordul ruso-german privind construirea gazoductului intre Rusia si Germania, pe fundul Marii Baltice, cu pactul Ribbentrop – Molotov. El a apreciat ca decizia Berlinului ridica semne de intrebare in legatura cu fezabilitatea unei politici externe europene comune.
Radek Sikorski, ministrul polonez al apararii, a afirmat ca acordul pentru construirea gazoductului dintre Rusia si Germania a fost incheiat in spiritul Pactului Ribbentrop-Molotov, prin care s-au repartizat sferele de influenta in Europa, transmite BBC. El spune ca pentru realizarea acestui proiect se vor cheltui peste sase miliarde de dolari, mai mult fata de cat ar costa construirea conductei pe uscat, si ca scopul urmarit este de a priva Polonia si Belarus de gazele rusesti.
In timpul unei conferinte internationale organizate la Bruxelles pe tema energiei, Sikorski a spus ca a rugat-o personal pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, sa anuleze acest document si sa nu permita transpunerea in practica a intelegerii semnate de Gerhard Schröder si Vladimir Putin, insa Merkel l-a refuzat.
Pactul Ribbentrop-Molotov a fost incheiat in 1939, cand fosta URSS si Germania nazista au impartit Europa de Rasarit in doua. Moscova si Berlinul nu au raspuns in nici un fel la declaratiile lui Sikorski.
Afacere contrara politicii europene
Ministrul polonez al apararii considera ca o asemenea pozitie a Germaniei contravine politicii externe si de securitate promovata de Uniunea Europeana. „Luarea unei decizii inainte de a ne consulta nu este ideea noastra de solidaritate“, a declarat Radek Sikorski, care a tinut sa sublinieze ca Germania trebuia sa consulte Polonia inainte de a semna acordul cu Rusia.
Sikorski si-a motivat ingrijorarea prin declaratia de saptamana trecuta a ambasadorului rus la Minsk, potrivit caruia Gazprom va putea opri livrarea de gaze catre Belarus, fara a afecta Germania. „Asta inseamna acelasi lucru si pentru Polonia“, a apreciat ministrul.
La randul sau, Andris Piebals, comisarul european pe probleme energetice, a criticat Berlinul pentru faptul ca in aceasta privinta nu s-a consultat cu partenerii Uniunii si ca a actionat izolat.
Energia – arma din måna Rusiei
Germania, insa, este ingrijorata de ultimele evenimente petrecute in domeniul energiei, mai ales dupa ce gigantul energetic rus Gazprom si-a anuntat intentia de a-si extinde piata prin acorduri comerciale cu China si Canada. Mai mult, oficialii Gazprom au precizat ca vor sa creasca pretul gazelor naturale livrate Germaniei si altor state membre UE, care sunt dependente de resursele energetice ale Rusiei.
Conducta de 1.200 de kilometri este in constructie si va livra gaze naturale rusesti catre Germania si, eventual, catre alte state vest-europene, incepand din anul 2010. Acordul, care a fost semnat in septembrie 2005 de presedintele rus Vladimir Putin si de cancelarul german de la acea vreme Gerhard Schröder, va face legatura intre Babayevo, Rusia si Greifswald, Germania. Gazoductul va ocoli Polonia, fapt criticat de oficialii de la Varsovia, ingrijorati ca noua conducta va fi folosita in scopuri politice.
De altfel, potrivit publicatiei germane „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, Rusia, al carei principal tel este sa-si recastige statutul de superputere, a devenit constienta de puterea pe care i-o confera resursele energetice vaste. / Ioana Bojan // Gardianul