Agentiei MOLDPRES i-a fost remisa spre difuzare declaratia ministrului Reintegrarii al Republicii Moldova, Vasili Sova, cu urmatorul continut:
"Regretam faptul ca situatia creata pe segmentul transnistrean al hotarului de stat dintre Moldova si Ucraina nu se bucura de aprecierea politica adecvata din partea Rusiei. Potrivit informatiilor care sint aduse la cunostinta opiniei publice de catre presa rusa, rezulta ca Ucraina si Moldova implementeaza masuri de blocada economica a Transnistriei. Este o minciuna, cu efecte grave asupra populatiei din regiunea transnistreana. in timp ce autoritatile de la Chisinau au pus in aplicare, inclusiv la solicitarea antreprenorilor din stinga Nistrului, mecanismul de legalizare a business-ului transnistrean si a creat toate conditiile pentru ca agentii economici din Transnistria sa poata desfasura nestingherit operatiuni de import-export cu toate statele lumii, autoritatile de la Tiraspol au initiat autoizolarea economica totala a regiunii. Blocarea tranzitului de marfuri din Ucraina si Rusia, introducerea unei interdictii de inregistrare facilitara la Chisinau a agentilor economici transnistreni si intimidarea oamenilor simpli – iata tabloul adevarat al situatiei reale din Transnistria. Nu exista nici o blocada. Exista un abuz cinic al administratiei de la Tiraspol, orientat impotriva populatiei si mediului de afaceri din regiune.
Regretam ca unii reprezentanti ai Rusiei incearca sa apere tot ce are loc astazi in Transnistria, facind referire la Memorandumul din anul 1997. Acei care formeaza o asemenea argumentare pentru conducerea MAE rus, din pacate, nu au o atitudine tocmai constiincioasa fata de obligatiuni. Este cunoscut ca aplicarea unui asemenea document a prevazut la timpul sau elaborarea unor mecanisme concrete de realizare a unor prevederi aparte ale lui. Din cite se stie, elaborari de agest gen nu au mai aparut in ultimii noua ani. Pe linga toate, Memorandumul din anul 1997 nu are vreo legatura cu procedura de trecere a marfurilor peste frontiera de stat moldo-ucraineana.
in situatia de astazi este necesar de a porni, in primul rind, de la necesitatile businessului transnistrean de a fi legalizat, de a i se acorda posibilitati sa efectueze operatiuni de export si import normale, de a crea conditii privilegiate pentru agentii economici din regiune, care se afla in prezent in conditiile uneui dictat extrem de cumplit din partea administratiei transnistrene. Economia transnistreana trebuie sa iasa din umbra si sa inceteze de a fi un ostatic al unor permanente suspiciuni si reputatiei criminale. Anume aceasta este abordarea pragmatica pe care astazi o urmeaza si Moldova, si Ucraina, si Comunitatea Europeana". // Moldpres