Vatră străveche pe malul Prutului

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Pe moşia satului Bujor din raionul Hânceşti, au locuit oameni încă în anii 400 î.Hr. Aceste lucruri sunt demonstrate de descoperirile arheologice care au fost făcute pe aceste teritorii.

Teritoriul de coline din preajma râului Prut, la 35 km de Hânceşti şi la 70 de km de Chişinău, acum 2400-2200 de ani în urmă era locuit de o populaţie paşnică care lucra pământul, creştea vite şi îşi construia locuinţele din nuiele împletite şi unse cu lut.

Localitatea formată a fost arsă, iar pe locul ei înfiinţată o altă vatră pe timpul regelui Decebal. Din această perioadă datează multe unelte folosite pentru agricultură, iar pentru comerţ era întrebuinţată moneda romană. Acest sat a existat până la venirea pe aceste meleaguri a triburilor barbare a hunilor din stepele de la est de munţii Ural, în anul 376 e.n.. Satul a fost ars, iar teritoriul părăsit.

Multe secole la rând acest teritoriu a rămas nelocuit şi doar abia în secolul XV s-a întemeiat un nou sat, care a rezistat două secole. Rămăşiţele acestei vechi localităţi sunt şi astăzi vizibile, în Valea Moşului, ce mai păstrează urme de locuinţe şi unelte folosite în acea epocă.

Satul actual este atestat prima dată documentar, ca punct de hotar al unei moşii stăpânite de Stan Horja, în anul 1482. Ştefan cel Mare, domnul Ţării Moldovei, dăruieşte lui Stan Horja pentru slujbă dreaptă şi credincioasă câteva moşii în ţinutul Lăpuşna: Bujora, Strâmbeni, Scorţeşti (azi Cărpineni), Horjeşti (azi Mingir). Şi de atunci până în prezent este locuit de bujoreni harnici.

Biserica „ Sfinţii Voievozi” din satul Bujor a fost menţionată prima dată în anul 1780, fiind atunci construită din lemn. Sfântul locaş avea icoanele necesare şi o bibliotecă completă de cărţi bisericeşti.

La intrare în sat, pe o suprafaţă de 46 ha, se întinde „Lacul din Jos”. În fiecare primăvară pe acest lac se instalează confortabil câteva familii de lebede, oferind astfel locuitorilor şi vizitatorilor localităţii o privelişte senzaţională de graţie şi mlădiere.

Natura locurilor, cât şi vatra medievală prezentă lângă sat sunt puncte forte de atracţie turistică al localităţii, iar bujorenii, ca nişte moldoveni veritabili, ospitalieri, aşteaptă oricând vizitatori.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.