din fundul grădinii
Pe asigurarea acestor necesități se bazează Declarația universală a drepturilor omului, care nu o dată face trimitere la importanța asigurării demnității umane. Și Constituția noastră spune că Republica Moldova este un stat în care demnitatea omului reprezintă o valoare supremă şi este garantată. Tot Legea Supremă a Moldovei spune că statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent.
Sunt oameni care nu mai așteaptă ca autoritățile să respecte Constituția și să construiască din bani publici sisteme de canalizare și stații de epurare. Ei improvizează găuri de canalizare acasă sau instalează stații de epurare a apei individuale, chiar dacă pentru asta e nevoie să taie considerabil din bugetul familiei.
Despre prioritățile statului vorbește și președinta Centrului Național de Mediu, Ina Coșeru. Potrivit ei, în ultimul timp s-au construit foarte multe drumuri și multe sisteme de apeduct, acestea fiind prioritățile autorităților. „Dar asta nu înseamnă că prioritățile sunt corecte. Prin conectarea la apeduct fără canalizare și fără stație de epurare, s-a creat o presiune mai mare asupra mediului decât până la construcția lor”, explică specialista, menționând că în așa mod s-au creat mai multe surse de poluare în țară.
președinta Centrului Național de Mediu
Chimicalele ajunse în sol distrug ecosistemul acestuia, responsabil de filtrarea apei prin micro și macro organisme. Apa devine foarte murdară și nu este bună nici pentru pește, nici pentru irigat și nici pentru consum. Mai mult, solul absoarbe aceste chimicale și cu timpul adună concentrații mari, dăunătoare.
Fecalele, urina, în cantități mari sunt periculoase și pentru râuri, pentru că distrug habitatul natural al râului care epurează apa. Peștele este filtrantul apei. Dacă apa este murdară, în el se regăsesc substanțele periculoase pe care le-a absorbit.
Gaură de canalizare sau stație de epurare individuală?
La 20 de km de Chișinău, 32 km de la Criuleni și 34 km de la Orhei, locuitorii împreună cu autoritățile au decis să-și construiască singuri un sistem de canalizare și o stație de epurare, fără să depindă de centrul raional sau de Capitală. Vorbim despre satul Măgdăcești, unde stația de epurare a fost inaugurată în primăvara lui 2019.

Stația consumă în jur de 250 kW pe an, cca 450 de lei. În cazul în care vă duceți în vacanță, ea poate funcționa cu apele menajere prezente în stație și nu are nevoie de alte intrări timp de 120 de zile. După aceste patru luni, este nevoie ca nămolul să fie înnoit cu organisme vii. În acest caz, compania are grijă să aducă nămol proaspăt din altă stație de epurare asemănătoare.
Singura recomandare făcută de către producători este ca proprietarii stației de epurare să nu spele mai mult de 15 kg de rufe în 24 de ore, pentru că ar putea fi distruși microbii.
1,2 kW pe zi. Pe an, produce 2 m3 de nămol. Are înălțimea de 2 m și lungimea de 1,75 m. Diametrul stației este de 1,1 m. Materialul din care este făcută stația de epurare este polipropilen și are 50 de ani termen de valabilitate.
directorul companiei importatoare de stații de epurare
Înainte chemau mașina de evacuare a apelor menajere o dată pe lună și plăteau câte 550 de lei. Când familia s-a crescut la șase membri, o chemau de două ori pe lună. Atunci a fost momentul în care Ion Golban a înțeles că există o problemă și trebuie să o rezolve. Întâi s-a gândit să se conecteze la canalizarea școlii care trece pe lângă grădina lui. „Dacă te unești, apa menajeră se poate întoarce în sistemul tău”, i-au spus și bărbatul a renunțat.
Toate bune, însă nu avea suficienți bani. A vândut mașina veche și a cumpărat stația de epurare fără să se mai gândească. Cu instalare, atunci a plătit aproximativ 3000jQuery. Și-a întors banii în trei ani, iar acum achită doar 15 lei pentru electricitatea pe care o consumă ea. Deservirea stației o face singur.
Asemenea stații de epurare pot fi construite atât pentru mai multe gospodării, cât și pentru un sat întreg.
Această prevedere va fi respectată la elaborarea planurilor de urbanism, care trebuie să ţină seama de cerinţele privind colectarea şi epurarea apelor uzate în localităţile rurale.
Art. 55 din același Regulament spune că sistemele individuale de colectare a apelor uzate recomandate de ghidurile Comisiei Europene sunt în principal bazine de colectare sau alte tipuri de containere, care sunt impermeabile, iar apele uzate sunt colectate şi transportate în mod regulat la o staţie de epurare.
Entuziasmat de găselniță și rezultate, Ion Golban acum recomandă stația de epurare individuală celor care au problema canalizării. „Am făcut agitație finului meu și el anul trecut a instalat una. Nu contează cu cine și unde mă întâlnesc, le recomand tuturor", spune bărbatul. „Ca să fie ecologic”, concluzionează Ion Golban din satul Budești.