De Cătălina Gromov
Chișinău (Moldova.ORG) — Filmul "Golgota Basarabeană", care prezintă drama neamului nostru în timpul regimului totalitar stalinist, va derula pe tot parcursul lunii noiembrie la Cinematograful "Odeon". Documentarul este o mărturie redată prin imagini din arhivele ,,NKVD"-ui sovietic și prin marturile unor persoane ce au avut de suferit de pe urma represiilor.
La 16 noiembrie, filmul a fost rulat în premieră la "Odeon" și au fost prezenți persoane importante din politica molodovenească, ambasadori acreditați în RM cât și președintele interimar al țării Mihai Ghimpu.
Ideea despre un astfel de film a apărut încă din anii 70 ai secolului trecut spune regizorul filmului Ion Chistruga, dar filmul a apărut mai târziu fiindcă până acum nu au avut acces la ahrive, însă spune regizorul nu am întârziat pentru că nici până astăzi nu am scăpat de comunism în totalitate.
Ecaterina Garmandir, eroină a filmului şi martoră a deportărilor, a menționat că după decenii de la deportările la care a fost supusă îşi doreşte ca oamenii să cunoască adevărul despre cele întâmplate, iar conaţionalii noştri să se simtă liber pe pământul strămoşesc. „Eu azi sunt, mâine nu-s. Dar cu ceilalţi ce facem? Cine era vinovat în Moldova?”, a întrebat retoric bătrâna de 76 ani.
Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă a propus ca documentarul să fie văzut de cât mai mulţi oameni. În acest sens, la Primăria Chişinău se vor găsi copii ale acestui film, atâtea câte vor fi necesare, pentru ca să ajungă în casele oamenilor. „Îmi doresc să trăim clipa când spusele doamnei Garmandir să devină realitate, să ne simţim şi noi liberi, cei care locuim pe acest pământ şi avem şi noi demnitatea noastră de oameni”, a declarat primarul Chişinăului.
"Golgota Basarabeană" este realizat la Studioul „Moldova Film”, avându-i ca scenarişti pe Victor Vasilache şi Ion Chistruga, iar regia este a lui Ion Chistruga şi Alina Ciutac. Documentarul prezintă viaţa poporului basarabean de la 1940 încoace – popor care a trecut prin deportări, foame, lagăre de concentrare și colectivizare.
Pelicula aduce argumente suplimentare la informaţii despre rusificarea şi anexarea Basarabiei, de data aceasta prin imagini autentice, filmate la Chişinău şi în sate. De asemenea, publicul descoperă un adevăr necunoscut până acum, că în secolul al XX-lea, în URSS, se aplica spânzurarea în public sau că cei condamnaţi erau impuşi să-şi sape singuri groapa şi apoi erau împuşcaţi în cap de KGB-işti sau NKVD-işti şi li se mai dădea şi câte un picior, dacă nu nimereau groapa din prima.
Noi suntem datori să cunoaștem trecutul crud și zbuciumat al neamului nostru! Astfel, Cinematograful "Odeon" va difuza zilnic pe parcursul lunii noiembrie, la ora 16.00, documentarul "Golgota Basarabeană". Intrarea este liberă.