Victor Chirilă: “Moldova a ratat summitul NATO…”

Moldova.ORG – “Am impresia că autorităţile de la Chişinău nu înţeleg ce se întâmplă în jurul ţării noastre şi nu-şi dau seama că, de fapt, istoria îi depăşeşte, iar ei persistă în continuate pe nişte idei ce ţin de realităţi trecute. Discursul lui Voronin nu s-a adresat ţărilor NATO. Dânsul, nu ştiu a câta oară, se adresează de la tribuna unui for internaţional unei singure ţări – Rusiei. Chiar dacă statele-membre ale Alianţei l-au ascultat, sunt convins că nu l-au auzit pe preşedintele Voronin, pentru că declaraţiile sale nu se înscriau în ansamblul discuţiilor: acolo se vorbea despre integrare, pe când RM a venit cu un mesaj de izolare”. Această declaraţie a fost făcută luni de analistul politic Victor Chirilă, director de programe la Asociaţia de Politică Externă (APE), în cadrul unui interviu solicitat de publicaţia “Timpul de dimineaţă”.

În opinia lui Victor Chirilă, “neutralitatea în cazul nostru înseamnă mai degrabă autoizolare şi acest lucru s-a developat la summit, unde RM a fost absentă din discuţiile Alianţei, în timp ce vecinul nostru din Est, Ucraina, a fost în prim-planul dezbaterilor. Moldova a ratat summitul NATO, şi nu ieri, ci cu mult înainte, pentru că ea insistă că neutralitatea este unica soluţie care poate asigura reintegrarea ţării şi, în cele din urmă, securitatea şi stabilitatea sa, ceea ce nu corespunde realităţii şi asta ne demonstrează experienţa ultimilor 14 ani. Chiar dacă actuala guvernare consideră că RM n-are ce căuta şi nu este aşteptată în NATO, Voronin ar fi trebuit să aibă un mesaj care să demonstreze că RM este parte a spaţiului euroatlantic, pentru că avem semnat un plan individual de acţiuni cu NATO, care presupune nişte reforme democratice, un dialog mult mai accentuat cu organizaţiile internaţionale, dar şi o asistenţă mai mare din partea NATO în vederea democratizării sectorului de securitate al tarii noastre. Din păcate, realizarea acestui plan bate pasul pe loc”.

Analistul de la APE îşi exprimă regretul că la Bucureşti Preşedinţii Traian Băsescu şi Vladimir Voronin nu au avut o întrevedere bilaterală, care “ar fi destins situaţia încordată care există în relaţiile la nivel oficial dintre ţările noastre. Dacă dorim să accelerăm parcursul nostru european, reluarea neîntârziată a dialogului politic la toate nivelurile cu România trebuie să devină un imperativ pentru factorii de decizie de la Chişinău”.

Referindu-se la perspectivele rezolvării diferendului transnistrean, analistul politic Victor Chirilă crede că “aprofundarea relaţiilor dintre NATO şi Ucraina, care se vor solda cu aderarea, va duce la creşterea şi mai mult a rolului Ucrainei în soluţionarea problemei transnistrene, ceea ce, pe de altă parte, va însemna reducerea influenţei ruseşti în Transnistria. Vor apărea noi condiţionări din partea NATO pe care Ucraina va trebui să le ia în considerare. Ucraina va fi într-un fel determinată să-şi asume un rol mai activ în soluţionarea conflictului transnistrean.

Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.