România nu joacă nici un rol în conflictul transnistrean, dar rolul său în reglementare este foarte important, a declarat vicepremierul pentru reintegrare, Victor Osipov, la seminarul "Probleme vechi – perspective noi? Conflictul transnistrean", care s-a desfăşurat la Berlin.
După cum transmite corespondentul special al agenţiei INFOTAG, el a spus că orice declaraţie binevoitoare a politicienilor români faţă de Moldova este apreciată negativ în autoproclamata RMN.
Osipov consideră că nu există nici un fel de diferenţe între limbile română şi moldovenească, aşa cum nu există diferenţe nici între popoarele celor două ţări, menționând, însă, că numai o mică parte din cetăţenii RM susţin ideea unionistă.
La rândul său, ministrul afacerilor externe al autoproclamatei RMN, Vladimir Iastrebceak, a spus că unirea Moldovei cu România "ar contribui la dreptul poporului transnistrean la autodeterminare".
"Dar noi ştim că nimeni nu ne va face un asemenea cadou. Iar această atitudine faţă de România nu este o fobie, ci amintirea despre ocuparea în anii celui dea-l doilea Război Mondial", a declarat Iastrebceak.
Potrivit lui, România participă la procesul de negocieri, deoarece este membru al Uniunii Europene, iar UE este parte a formatului "5+2".