Expertii organizatiei International Crisis Group sustin ca mesajul proeuropean al conducerii de la Chisinau este unul oportunist, iar angajamentele fata de valorile europene sunt suspecte.
Intr-un raport, dat publicitatii la 17 august curent, expertii de la International Crisis Group (ICG) mentioneaza ca, desi autoritatile Moldovei si-au anuntat dorinta de a adera la UE, angajamentele acestora fata de valorile europene sunt suspecte, iar eforturile, indreptate spre solutionarea conflictului transnistrean, nu au fost capabile sa puna capat situatiei distrugatoare, care persista timp de 15 ani.
„Guvernarea comunista, condusa de Vladimir Voronin, a afisat putina dorinta de a eradica coruptia si de a ameliora climatul de afaceri, iar politica ei fata de Transnistria se pare ca este bazata mai mult pe o usoara retorica decat pe un angajament. Relativ noua orientare a Moldovei spre promovarea unei politici prooccidentale este mai degraba oportunista decat una bazata pe angajamente serioase”, se arata in raportul ICG, intitulat „Viitorul incert al Moldovei”.
Chisinaul trebuie sa demonstreze ca vrea cu adevarat in UE
In legatura cu aceasta, organizatia recomanda autoritatilor Moldovei sa manifeste un angajament politic real in implementarea Planului de actiuni UE-Moldova, in special in domeniul libertatii presei, reformelor judiciare, mediului de afaceri si eradicarii coruptiei. Potrivit expertilor de la International Crisis Group, autoritatile moldovene trebuie sa inceteze conditionarea negocierilor cu Transnistria cu democratizarea si demilitarizarea, manifestand, in schimb, disponibilitatea de a coopera, in special la frontiera si in domeniul comercial, chiar in lipsa unor progrese in atingerea obiectivelor de durata. De asemenea, se impune o reforma a serviciilor Vamal si de Graniceri in conformitate cu recomandarile Misiunii UE de Asistenta la Frontiera (EUBAM), inclusiv prin acordarea imputernicirilor suplimentare de investigare granicerilor moldoveni. Totodata, Moldova ar trebui, in opinia expertilor de la International Crisis Group, sa solicite, impreuna cu Ucraina, un mandat multianual pentru EUBAM.
Interdictiile la importul produselor moldovenesti in Rusia trebuie anulate
Raportul „Viitorul incert al Moldovei” mai contine recomandari pentru Rusia, Ucraina, Tiraspol, OSCE, UE si SUA. Potrivit expertilor europeni, Rusia trebuie sa-si retraga imediat trupele din regiunea transnistreana si sa anuleze interdictia la importul produselor agricole si vinicole moldovenesti. De asemenea, Rusia trebuie sa convina cu Moldova, UE, SUA, OSCE si alte parti asupra unei operatiuni internationale modeste de pacificare si/sau politienesti, cu participarea UE, Rusiei si altor state interesate. Potrivit expertilor, Moscova ar trebui sa-si exercite influenta politica si economica asupra liderilor tiraspoleni in vederea negocierii acestora cu Chisinaul si acceptarii unei solutii politice rezonabile; sa descurajeze si sa nu recunoasca referendumul preconizat pentru septembrie curent. Totodata, autoritatile de la Tiraspol trebuie sa renunte le referendum. Ucrainei expertii europeni i-au recomandat sa continue impunerea noului regim vamal si sa ceara un mandat multianual pentru EUBAM.
Ajutorul din partea Uniunii Europene necesita o conditionare de capacitatea Moldovei de a utiliza eficient mijloacele
La randul sau, UE trebuie sa majoreze asistenta financiara, acordata Moldovei, in functie de demonstrarea disponibilitatii acesteia de a utiliza eficient aceste mijloace financiare. SUA si UE trebuie sa continue conditionarea ratificarii tratatului FACE de retragerea trupelor rusesti din Transnistria, inclusiv a fortelor pacificatoare, si sa pregateasca o noua misiune, care sa includa militari si politie civila din UE, Rusia si alte state interesate. Totodata, expertii europeni au recomandat SUA, UE, OSCE si altor state donatoare sa intensifice cooperarea dintre Chisinau si Tiraspol la nivel neoficial prin organizarea si suportul schimburilor educationale, activitatilor ONG, evenimentelor culturale si de afaceri, cu participarea celor doua parti, si sa acorde un sprijin mai mare societatii civile si presei independente din Transnistria.
In opinia expertilor europeni, exista putine sanse sa se obtina in viitorul apropiat o solutie durabila a conflictului transnistrean. „Presupunand ca politica Rusiei nu se va schimba, progresul in democratizarea si demilitarizarea Transnistriei – doua chestiuni prioritare ale autoritatilor moldovene – va fi foarte mic. Tinand cont de lipsa de incredere reciproca, se pare destul de inutila pierderea in continuare a energiei diplomatice in incercarea de a negocia un statut constitutional al Transnistriei intre-o viitoare Moldova unita”, se arata in raportul citat.
Totodata, expertii europeni considera ca exista doua motive de speranta. In primul rand, exista semne ca comunitatea de afaceri din Transnistria castiga influenta si incepe sa recunoasca ca regiunea separatista si statutul nesolutionat au un impact negativ asupra venitului. In al doilea rand, rupand legaturile cu Moscova, Moldova inclina tot mai mult balanta spre UE, ceea ce o face vulnerabila la presiunile europene asupra promovarii reformelor, fapt ce va spori atractivitatea economica si politica pentru cetatenii sai, inclusiv cei din Transnistria.
International Crisis Group este o organizatie nonguvernamentala, ce include 120 de membri de pe cele cinci continente. Boardul Grupului de Criza este direct implicat in sprijinirea eforturilor de atragere a atentiei inaltilor demnitari din lume asupra rapoartelor si recomandarilor Grupului. Copresedinti ai Grupului de Criza sunt fostul comisar pentru relatii externe al Comisiei Europene, Christopher Patten, si fostul ambasador al SUA, Thomas Pickering. Sediul central al organizatiei este la Bruxelles, avand oficii de avocatura la Washington si New York, Londra si Moscova. Organizatia beneficiaza de sprijinul financiar al guvernelor, fundatiilor, companiilor si donatorilor individuali (in special, Agentia australiana pentru dezvoltare internationala, ministerele de externe din Austria, Belgia, Canada, Cehia, Olanda, Franta, Germania, Comisia Europeana, Corporatia Carnegie din New York, Fundatia Ford etc).
// Flux