De Valentina Ursu
Ministrul apărării Vitalie Marinuță: „Dacă trupele ruseşti vor pleca, nu va fi din cauza neutralităţii noastre”. „Majoritatea statelor neutre acordă de la un procent până la două procente şi jumătate din Produsul Intern Brut pentru apărare, noi acordăm 0,4 procente cu chiu cu vai.”
Vitalie Marinuţa: „Dacă e să vorbim de statalitate, neutralitate, NATO şi altele – pentru mine ca ministru al Apărării este important ca noi, în condiţiile neutralităţii, cooperării cu NATO şi alte condiţii, să spunem populaţiei noastre cum le asigurăm securitatea militară. Luând în consideraţie neutralitatea permanentă, consider că trebuie să avem forţe mici, viabile, care să poată ţine piept pericolelor de bază militare şi să fim capabili de a participa în operaţiuni de menţinere a păcii, împreună cu partenerii noştri strategici.”
Europa Liberă: Dar, deocamdată, această neutralitate avantajează Republica Moldova?
Vitalie Marinuţa: „Bine, în 1994, când a fost aprobată Constituţia, au fost unele condiţii, acum sunt altele. Dacă neutralitatea este un imperativ, sau trebuie s-o menţinem, atunci s-o menţinem. În calitate de ministru al Apărării, permanent mă voi conduce de buchia legii şi atâta timp, cât neutralitatea este consfinţită în Constituţie, noi, militarii, ne vom planifica construcţia militară în conformitate cu aceste prevederi legale.”
Europa Liberă: Deşi neutralitatea presupune un stat fără a avea pe teritoriul său trupe străine. Din 94 şi până acum acest statut, practic, nu este onorat pentru că trupele ruseşti staţionează pe teritoriul Moldovei.
Vitalie Marinuţa: „Sunt de acord. Neutralitatea include şi nu numai neprezenţa trupelor străine, care în principiul la noi este încălcată. Şi sunt ferm convins că dacă trupele ruseşti vor pleca, nu va fi din cauza neutralităţii. A doua la mână: neutralitatea mai înseamnă şi neparticiparea în blocuri militare şi noi, practic, nu participăm. Ceea ce nu se poate de spus despre aşa numita republică transnistreană, fiindcă ei au acces la aşa-numitul CSI-2, unde sunt statele nerecunoscute şi au un acord militar între ei. Mai mult ca atât: la noi în societate s-a creat, pe parcursul anilor, o impresie că statele neutre nu trebuie să acorde o atenţie mare apărării. Ceea ce este foarte greşit. Majoritatea statelor neutre acordă de la un procent până la două procente şi jumate din Produsul Intern Brut pentru apărare. Noi acordăm 0,4 procente cu chiu cu vai. Trebuie să ne apreciem, cum asigurăm securitatea poporului în condiţiile acestei neutralităţi.”
Europa Liberă: De ce politicienii cred că nu e timpul potrivit acum, când se vorbeşte despre modificări la Constituţie, sau chiar elaborarea unei noi legi fundamentale, să se atingă şi acest capitol, care ţine de neutralitate? Nu e pregătită populaţia Republicii Moldova? De ce planează aceste suspiciuni?
Vitalie Marinuţa: „Problema neutralităţii, problema cooperării cu NATO au fost două probleme tabu în societate în ultimii 8-10 ani, despre care nu s-a vorbit, practic, deloc. Consider că este necesar de a pregăti societatea, de a duce o discuţie cu societatea şi după aceea de a aborda mai serios această problemă. În cazul cu NATO este la fel.”
Europa Liberă: Dar această neutralitate nu împiedică Republica Moldova să aibă relaţii bune cu Alianţa Nord Atlantică.
Vitalie Marinuţa: „Nu împiedică şi niciodată nu a împiedicat. Noi avem aceste relaţii începând cu 1994, Parteneriatul pentru Pace şi începând cu 2006 – IPAP, sau Planul individual de parteneriat Moldova –NATO. Numai în Proiectul de nimicire a pesticidelor de-acum am beneficiat de trei milioane de euro şi în ultima fază vom beneficia încă de patru milioane de euro. Cooperarea cu NATO este avantajoasă şi trebuie şi mai departe continuată.”