Co-raportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Valentina Leskaj și Ögmundur Jonásson efectuează o vizită de documentare în Republica Moldova, în zilele de 22 şi 23 februarie.
Scopul vizitei eurodeputaților este de informare cu privire la recentele evoluții politice din Republica Moldova, precum și de examinare a condițiilor de detenție preventivă a ex-prim-ministrului Republicii Moldova, deputatul Vlad Filat și a fostului deputat Grigore Petrenco.
Pe parcursul zilei de luni, 22 februarie, co-raportorii Comisiei de monitorizare a APCE vor purta discuții cu Vlad Filat și Grigore Petrenco, cu avocații acestora, precum și cu șeful Penitenciarului nr. 13, Igor Juvală.
Agenda vizitei mai include întrevederi cu președintele Parlamentului Andrian Candu, vicepreședintele Legislativului Liliana Palihovici, şeful delegației Parlamentului la APCE, cu conducerea partidelor parlamentare, deputații Marian Lupu, președintele PD, Mihai Ghimpu, președintele PL, Igor Dodon, președintele PSRM, Vladimir Voronin, președintele PCRM, precum și cu vicepreședintele PLDM, Valeriu Streleț.
Conform programului vizitei, eurodeputații vor mai purta discuții cu Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, mMinistrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniela Cujbă, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan.
Totodată, co-raportorii Comisiei de monitorizare a APCE mai au prevăzute întâlniri cu reprezentanții corpului diplomatic, ai societății civile, ai partidelor extraparlamentare și ai Congresului Autorităților Locale din Moldova.
Moldova.ORG reaminteşte că ex-premierul Republicii Moldova Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie pentru corupere pasivă și trafic de influență. Decizia a fost luată după ce liderul liberal-democraților a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea procurorului general Corneliu Gurin. La finele lui noiembrie, politicianul a intrat în greva foamei, care a durat 14 zile față de condițiile din penitenciarul unde a fost plasat în arest preventiv.
Grigore Petrenco a fost reţinut pe 6 septembrie în urma unui protest cu altercații în fața clădirii Procuraturii Generale. Atunci, protestatarii Grupului Petrenco au încercat să amenajeze un orășel de corturi în fața clădirii, însă au fost împiedicați de forțele de ordine.