Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat astăzi că indiferent de anumite reacții din Parlamentul European, autoritățile de la Chișinău vor respecta în continuare angajamentele externe, iar o preocupare de maximă importanță vor fi proiectele, care vor oferi beneficii directe cetățenilor.
„Indiferent de anumite reacții din Parlamentul European, noi vom respecta în continuare angajamentele noastre externe, totodată, o preocupare de maximă importanță pentru noi vor fi proiectele, care vor oferi beneficii directe cetățenilor, ca de exemplu: proiecte sociale, economice, educaționale, proiecte de sănătate publică, cele de infrastructură și altele”, a declarat Vlad Plahotniuc după ședința săptămânală a formațiunii.
Politicianul a menționat că, după audierea unui raport prezentat de Guvern, s-a constatat că în relația cu FMI – angajamentele noastre au fost îndeplinite complet, iar FMI, la rândul său, și-a respectat întru totul partea sa de obligații.
„În relația noastră cu Uniunea Europeană noi, de asemenea, am îndeplinit angajamentele noastre și, chiar dacă UE nu și-a respectat partea sa de înțelegeri, noi vom continua să implementăm reformele pentru modernizarea țării”, a subliniat liderul PDM.
În context, Vlad Plahotniuc a declarat că guvernarea de la Chișinău a îndeplinit toate condițiile din Acordul de macro-finanțare cu UE nu doar din cadrul primei tranșe, dar și o parte din reformele stabilite pentru cea de-a doua și a treia tranșă.
„Le-am spus și colegilor, o spun și public: reformele NU le facem pentru a primi finanțări externe, dar le facem pentru o viață mai bună a oamenilor”, a adăugat preşedintele PDM.
La 5 iulie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind R.Moldova. În rezoluția adoptată cu majoritatea voturilor, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene (executivul european) să suspende plata oricărei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Moldova.
De asemenea, Parlamentul European solicita Comisiei să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova, utilizând precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare a avut loc în urma crizei bancare.