Vladimir Filat: „La iarna, nu vom fi judecati dupa apartenenta politica”

– Dle Filat, într-un interviu pentru TIMPUL, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că presupune existenţa unei înţelegeri secrete între fracţiunile PD şi PSDM din Consiliul municipal, care urmăreşte să-l discrediteze şi că în spatele acestui acord staţi dvs. E adevărat?

– Văd că iarăşi revenim la secretomanie. Dl Ghimpu „mă flatează” într-un fel prin această apreciere. Eu însă am planuri mult mai serioase în politica RM decât să mă intereseze persoana lui. Iar consilierii PD nu sunt oameni care pot fi dirijaţi din spate de Filat. Eu nu văd o problemă în faptul că Ghimpu va ajunge preşedinte al consiliului, ci în faptul că majoritatea constituită este nefuncţională. Se vorbeşte foarte mult despre acel „vot secret” de la ultima şedinţă a CMC, dar nu se spune nimic despre faptul că, în acea şedinţă, Ghimpu n-ar fi fost ales nici prin vot deschis, precum n-a fost votat viceprimarul liberal, pentru că nu existau voturi suficiente. După mine, coaliţia anticomunistă formată este una amputată. De aceea era absolut necesar să se găsească posibilităţi de a atrage în alianţă şi fracţiunea PSDM-PDS. Dl Ghimpu, înainte de a face asemenea afirmaţii, trebuia să treacă procedura de vot. De-ar fi avut loc votul secret, îmi pare că avea să fie supărat pe mult mai mulţi consilieri decât pe cei patru din PD.

– Anterior aţi dorit şi dvs. să deţineţi funcţia de preşedinte al consiliului. De ce v-aţi retras?

– Diferenţa dintre mine şi Ghimpu e mare. Eu am dorit, mai întâi de toate, să fiu primar general şi m-am încadrat în campania electorală. După care am spus că sunt gata să activez în cadrul municipiului în calitate de preşedinte al CMC, funcţie recent instituită, despre care dl Ghimpu nici nu ştia pe atunci. Dar în momentul în care a fost pusă tranşant condiţia că numai Ghimpu trebuie să fie preşedinte, era mai bine să mă retrag, decât să fiu învinuit că încurc consolidarea forţelor democratice. Oricum, voi monitoriza foarte strict activitatea primăriei şi a CMC, fiindcă pe mine mă interesează să îndeplinesc, prin intermediul fracţiunii PD, promisiunile pe care le-am făcut oamenilor în campania electorală. Din păcate, consiliul încă nu s-a convocat niciodată pentru a pune în discuţie măcar unul din cele 1500 de proiecte de decizii ale CMC, care aşteaptă o rezolvare de luni de zile.

Cu atât mai mult, funcţia de preşedinte al consiliului, instituită în urma modificărilor legii privind administraţia publică locală din anul trecut, urmează să fie reglementată de către legea cu privire la statutul mun. Chişinău, care se află acum, în formă de proiect, în parlament şi urmează să fie adoptată. Deci, asemenea bătălie pentru această funcţie nu e serioasă. Era însă normal să fie numiţi viceprimarii şi pretorii, care să purceadă la rezolvarea problemelor ce ţin şi de pregătirea către iarnă. La iarnă, nu vom fi judecaţi după apartenenţa politică.

– Totuşi, vina pentru faptul că noua administraţie a Chişinăului încă nu a fost aleasă se încearcă să fie adusă PD-ului.

– Administraţia Chişinăului există. Avem primari în localităţile din cadrul municipiului, avem întreprinderi municipale care activează, avem şi direcţii funcţionale. Nu avem viceprimari şi preşedinte al consiliului. De faptul că alegerea acestora încă nu a avut loc nu e vinovat PD sau PSDM, ci însăşi faptul că ideea creării unei coaliţii în CMC a fost întârziată. Dincolo de aceasta, cred că nu trebuie să intrăm în panică şi să dramatizăm situaţia, ci să revenim la normalitate în discuţii şi să punem pe prim-plan principii concrete, dar nu persoane şi funcţii. Mai mult, nu înţeleg de ce a trebuit ca următoarea şedinţă a CMC să se amâne peste o lună, când era suficient ca, într-o săptămână, să se clarifice lucrurile, să treacă la vot şi să meargă mai departe. Amânarea n-a aparţinut în niciun caz fracţiunii PD.

– PD a vrut să demonstreze că majoritatea de 26 mandate este una nefuncţională. Cum poate fi găsită funcţia „magică” de viceprimar, care i-ar atrage în coaliţie şi pe consilierii lui Eduard Muşuc?

– Mă întreb de ce Muşuc, cu cinci mandate, n-ar avea acelaşi drept ca PPCD sau PD, care au câte patru mandate. Ca atare, există cinci funcţii de conducere – patru de viceprimar şi una de şef al consiliului -, câte părţi componente are şi coaliţia, aşa că împărţirea putea să se facă corect. Mai mult, dacă dl Ghimpu insistă categoric ca numai el să fie preşedinte şi e gata să meargă la alegeri anticipate, de ce n-ar avea dreptul să insiste şi Muşuc?

– Adică PL să cedeze o funcţie de viceprimar?

– PL are primar general, care dispune de atribuţii foarte largi şi poate interveni în orice moment în activitatea oricărui viceprimar, indiferent din ce partid face parte acesta. Noi avem în opoziţie Partidul Comuniştilor, susţinut în totalitate de către administraţia publică centrală. Lucrul acesta înseamnă că va fi o opoziţie nu la nivel de declaraţie, ci la nivel de acţiuni directe. Şi aici trebuie să fim organizaţi şi să găsim compromisuri.

– Totuşi, ce influenţă aveţi dvs. asupra fracţiunii PD?

– Eu am relaţii foarte bune cu toţi reprezentanţii PD din fracţiune. Sunt oameni alături de care am făcut campanie electorală şi am rămas o echipă închegată. Aceasta nu înseamnă că deciziile fracţiunii PD sunt dictate de mine. Vă asigur, însă, că aceşti consilieri îşi vor demonstra calitatea şi principialitatea. Interesul meu este ca alegerile din 2007 să dea rezultate pozitive pentru cetăţenii municipiului. În caz contrar, avem şansa să denaturăm însăşi ideea schimbării, în care am crezut cu toţii. / Pavel Păduraru // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.