Volumul productiei industriale s-a micsorat cu peste 26 la suta

Diminuarea ritmului de creştere a producţiei industriale a fost determinată de reducerea producţiei la întreprinderile din industria extractivă – cu 65,5 la sută, industria de prelucrare – cu 27,8 la sută, sectorul energetic – cu 10,4 la sută, ceea ce a determinat micşorarea volumului total al producţiei cu 0,9 la sută şi, respectiv, cu 23 la sută şi 2,3 la sută.

În special, micşorarea volumului producţiei industriale a fost cauzată de întreprinderile de fabricare a produselor din minerale nemetalifere – cu 56 la sută, de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte – cu 22 la sută, de fabricare a vinului – cu 36,6 la sută, de fabricare a băuturilor alcoolice distilate – cu 58 la sută, de producere şi distribuţie a energiei electrice – cu 10,7 la sută, de fabricare a încălţămintei – cu 44,5 la sută, de fabricare a hârtiei şi cartonului – cu 54,1 la sută, de fabricare a maşinilor şi echipamentelor – cu 55,7 la sută, de producere, prelucrare şi conservare a cărnii şi produselor din carne – cu 19,1 la sută. De asemenea, s-a redus volumul producţiei la întreprinderile de fabricare a produselor finite din metal – cu 48,9 la sută, de prelucrare şi conservare a fructelor şi legumelor – cu 29,7 la sută, de fabricare a cacao, ciocolatei şi produselor zaharoase de cofetărie – cu 24,3 la sută, de fabricare a produselor de tutun – cu 32,8 la sută, din industria chimică – cu 29 la sută etc.

Întreprinderile vizate explică reducerea volumului de producţie prin dificultăţi privind piaţa de desfacere, în special, reducerea volumului comenzilor companiilor de peste hotare, dar şi a celor autohtone – consumatoare de producţie industrială. Un alt motiv invocat de respectivele întreprinderi este insuficienţa materiei prime, precum şi insuficienţa mijloacelor financiare.

Totuşi, au fost înregistrate creşteri ale nivelului de producţie la întreprinderile de fabricare a articolelor din material plastic (de 2,2 ori), de producere a cărnii de pasăre (de 2,1 ori), de producere de maşini şi aparate electrice (cu 44,6 la sută), de fabricare a macaroanelor, tăieţeilor şi produselor făinoase analoage (cu 39,9 la sută), de fabricare a crupelor (cu 8,7 la sută) şi produselor lactate (cu 2,6 la sută).
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare