Voronin acuza Romania de intoleranta fata de minoritatea etnica a moldovenilor din Romania

Moldova.ORG — Presedintele Vladimir Voronin susţine că in Romania exista minoritatea etnica a moldovenilor si acuza statul roman de intoleranta fata de aceasta. Seful statului afirma ca este vorba despre 10 milioane de moldoveni care lupta pentru identitatea lor. El le promite acestora cetatenie moldoveneasca in regim prioritar.

„La noi, în Moldova, de exemplu, nimeni nu-l constrânge pe nimeni să fie în exclusivitate moldovean. Poţi să fii român, ucrainean, rus. Noi nu ne implicăm în problemele identităţii. Aceasta este problema cetăţenilor înşişi. În România, din păcate, lista etniilor permise în acest stat este strict limitată, toate minorităţile naţionale posibile sunt enumerate în legislaţie. Moldovenii printre acestea nu figurează. Şi aceasta, din câte înţeleg eu, este astăzi principalul obstacol pentru legalizarea moldovenilor şi a culturii lor în România. Este vorba de legalizarea acestui drept pentru o populaţie de circa 10 milioane de persoane, care locuiesc în Moldova românească”, a declarat preşedintele R. Moldova în interviul acordat agenţiei de presă „Moldpres” la 24 februarie curent.

Şeful statului susţine ca a acceptat propunerea conducătorilor Comunităţii Moldovenilor, cu care s-a întâlnit la 23 februarie curent, de a examina problema acordării, în regim facilitar, a cetăţeniei noastre moldovenilor din România. Va fi o foarte bună modalitate de a-i atrage în R. Moldova pe toţi moldovenii din România care doresc sincer să ajute Statul Moldovenesc, cărora nu le este indiferent viitorul acestui stat. Pe de altă parte, cetăţenia noastră va fi un serios sprijin juridic pentru moldovenii români în apărarea identităţii lor.

„ Atitudinea noastră faţă de vecinul din Vest este atât de bună şi tolerantă, încât mulţi dintre oficialii noştri trec cu vederea faptul că limba de stat este predată în şcoli sub numele de limbă română, iar până în anul trecut istoria ţării noastre se numea Istoria Românilor. Noi avem case ale limbii române şi ale culturii române, avem licee româneşti şi ziare româneşti. Nimic asemănător însă nu există în România”, a menţionat Voronin.

Potrivit lui, istoria nu poate fi supusă revizuirii. Desigur, putem regreta că Moldova a fost cândva divizată, că majoritatea moldovenilor au rămas de partea cealaltă a Prutului. Dar aşa e viaţa şi n-ai ce face.

Şeful statului a este sigur de faptul că toţi cunosc destul de bine că în România zilelor noastre, până nu demult, nu era chiar atât de simplu să-ţi declari pe faţă identitatea moldovenească. Deşi asemenea încercări au existat întotdeauna. Şi în vechiul regat, şi pe timpurile României socialiste, şi în anii 90. Am putea fi şocaţi dacă în ultimii 150 de ani moldovenii din România şi-ar fi uitat statul, nu ar mai ţine minte cum se numeşte cu adevărat limba lor, ar fi dat uitării faptele eroilor lor, nu şi-ar mai aminti nici de Dimitrie Cantemir, nici de Vasile Alecsandri, nici de Mihai Eminescu, nici de Ion Creangă, nici de Mihail Sadoveanu. Dar ei nu au uitat.

„Moldova, de la Carpaţi la Marea Neagră, este istoria noastră. Nu trebuie să folosim memoria istorică pentru înaintarea unor pretenţii teritoriale. Pur şi simplu trebuie să cunoaştem istoria, cu ea putem şi trebuie să ne mândrim, ea trebuie studiată. Istoria Moldovei este o parte din moştenirea europeană comună. Şi a şterge această moştenire din memoria noilor generaţii constituie, în cel mai bun caz, o dovadă de lipsă de cultură. Cred că aceste vremuri, ireversibil, pleacă pentru vecie”, a conchis preşedintele R. Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.