Voronin pierde războiul vieţii sale

Pe cei care zic că şi mâine va fi o zi îi asigur că nu-i întotdeauna aşa. Uneori aceasta, în ciuda soarelui orbitor de pe cer, se încăpăţânează să nu răsară. Călătorii care au aşteptat degeaba trenul spre Kiev sau Moscova în gara Chişinău, după serile idioate, în locul unei dimineţi izbăvitoare, s-au ales cu o stupoare deprimantă. Am certitudinea că şi Vladimir Voronin, în urma incidentului de la calea ferată, nu s-a trezit din somnul său cu vise nostalgice.

Spectrul eşecului

Oficialii de la Chişinău, cu aere de arhangheli trădaţi de heruvimi, susţin că la mijloc nu-i decât o stângăcie birocratică ordinară. Şi nu-i exclus să aibă dreptate până la un anumit punct. Pare să fie vorba şi de o păruială cazonă. Atâta doar că îndărătul ei, cred eu, se întrezăreşte spectrul unui eşec politic total şi irevocabil.

Războaiele, adesea, sunt pierdute înainte de semnarea oficială a capitulării. Uneori acest lucru se întâmplă chiar când ţi-e lumea mai dragă. Când îţi imaginezi că triumful e mai aproape ca oricând. Numai că viaţa îţi spulberă iluziile precum scuipă marea pe plajă puzderia de alge. Încă o victorie ca aceasta, spunea Pyrrhus după o bătălie aparent câştigată, şi mă întorc acasă fără niciun soldat. Succesele în lanţ obţinute de preşedintele comunist pe toate fronturile se întorc tocmai acum împotriva sa ca un bumerang. Acesta din urmă încă nu l-a lovit. Dar impactul e doar o chestiune de timp.

Acuzaţi de oportunism

Ciudata întâmplare de pe drumul de fier este doar unul din multiplele semne că Voronin începe să piardă războiul vieţii sale. Lupta pentru Transnistria a dat chix. Deşteptându-se, începe să-i întoarcă spatele şi Occidentul. Experţii unei prestigioase organizaţii de cercetări politice cu sediul la Bruxelles, dar cu filiale la New-York, Londra şi Moscova, au întocmit un raport în care afirmă că orientarea europeană a Chişinăului este una eminamente oportunistă.

Analiştii belgieni au ajuns la mai multe concluzii demne de luat în seamă. Din lipsă de timp şi spaţiu, vom stărui azi asupra unui singur detaliu. Deşi îndeamnă UE să aplice sancţiuni financiare dure contra autoproclamatei republici nistrene, ei îi cer Chişinăului să nu se mai erijeze în raporturile cu Tiraspolul în postura unei educatoare virgine tocmai bună să dea lecţii unor copii fără minte. Verdictul lor e necruţător. Potrivit experţilor occidentali, în Republica Moldova lasă de dorit starea de lucruri în ceea ce priveşte libertatea de expresie, combaterea corupţiei, mediul de afaceri, reforma justiţiei etc. Mai pe şleau vorbind, ei sugerează că Voronin, sub pretextul luptei pentru reîntregirea teritorială, trage clapa şi Europei, şi Statelor Unite, mimând doar democratizarea ţării şi cursul european.

E lăsat din braţe înainte de a trăda

Documentul cu pricina nu este, bineînţeles, unul oficial. Avem de a face, totuşi, cu un gest simptomatic. Până acum analiştii occidentali au dat dovadă de maximă bunăvoinţă faţă de Republica Moldova. Iată, însă, că lucrurile se schimbă. Şi nu întâmplător. Şi vest-europenii, şi americanii, şi vecinii ucraineni încep să-şi dea seama că Voronin umblă cu fofârlica. De altfel, acest fapt l-a recunoscut chiar liderul de la Chişinău când, luându-l gura pe dinainte, a declarat că, fără Transnistria, Moldova nu are nevoie de UE.

Dinspre Chişinău miroase puternic a cacealma. Politica lui Voronin, după cum au taxat-o experţii de la Bruxelles, este suspectă. Iată de ce, încet-încet, preşedintele comunist va fi lăsat din braţe înainte ca să trădeze.
Petru Bogatu
// Jurnal de Chisinau

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.