Zahărul este foarte periculos?

Chișinău / Moldova.ORG/ — Vreau să vă spun că zahărul în sine nu poate provoca diabet, aşa cum ne-am obişnuit să credem.

Chiar dacă mănânci mult zahăr nu vei deveni diabetic, cu condiţia să foloseşti energia care intră în corpul tău.

Dacă nu, excesul de energie se depune sub formă de grăsime, iar obezitatea este unul din factorii care predispun la diabet.

Deci indirect există o legătură între excesul de zahăr şi diabet, dar nu orice pasionat de dulciuri va face această boală.

Chiar şi aşa, zahărul în exces este asociat cu o mulţime de probleme – cancer, depresie, hipertensiune, pietre la „fiere”, artrită şi, bineînţeles, carii dentare. Nu este vorba de zaharurile complexe – cereale, cartofi etc. ci de cele simple, care se găsesc în dulciuri şi alte alimente procesate.

Chiar de acum 60 de ani, unii nutriţionişti considerau zahărul o otravă pentru că are efecte periculoase, fără să aducă niciun beneficiu. Un gram de zahăr conţine patru calorii, fără a aduce vreun beneficiu organismului. Nu conţine vitamine, minerale sau alte elemente nutritive.
Este zahărul un drog? Cum crezi?

Gustul dulce este preferatul nostru încă de la naştere, ba chiar încă din viaţa intrauterină. La începuturile omenirii preferinţa pentru dulce a ajutat se pare, la supravieţuirea speciei pentru că alimentele dulci, deci care conţineau mai mult zahăr erau o bună sursă de energie în perioadele când mâncarea era puţină.

Astăzi, când căutarea hranei nu mai este o luptă permanentă, preferinţa pentru gustul dulce este în defavoarea noastră. Ştim că zahărul ne face rău şi totuşi nu ne putem abţine. După unii, asta e deja o dependenţă, mai ales dacă ţinem cont de poftele acute pe care le au unii din noi.

După alţii, o dependenţă implică simptome fizice în perioada de sevraj, iar cei care renunţă la zahăr nu au tremurături sau dureri ca dependenţii de droguri. Singura problemă este să te poţi lipsi de ceva ce îţi provoacă o satisfacţie atât de mare ca gustul dulce.
Mai vrei zahăr?
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.