Zalina Marghieva: „A face sport de performanţă nu e atât de uşor în Republica Moldova”

Pasiunea i-a fost implantată de către părinți, restul a fost muncă, muncă și iar muncă. Pentru a deveni una dintre cele mai cunoscute sportive din Republica Moldova a parcurs un drum, pe cât de lung și dificit, pe atât de interesant.Vorbim despre atleta Zalina Marghieva, cea care a făcut de nenumărate ori să răsune imnul Republicii Moldova la competiţii sportive internaţionale. Zalina a stat de vorbă cu reporterul Moldova.ORG. Vă invităm s-o cunoaşteţi!

Sportul pe care-l practici nu e atât de cunoscut în Republica Moldova. De ce ai ales anume aruncările?

Așa cum părinții mei au fost sportivi, nu am avut altă oportunitate decât să devin și eu sportivă. La vârsta de 12 ani, în anul 2000, mama, pentru prima dată, m-a adus la stadion unde se practica acest gen de sport. Iniţial nu mi-a plăcut și găseam tot felul de pretexte, ba că mă doare burta, capul, degetul. După prima competiţie, însă, am decis că voi practica aruncarea ciocanului. O fac și până astăzi.

Care ar fi principalele realizări în cariera ta sportivă de până acum și ce crezi că ți-a dat acest sport? Ce beneficii?

Din toți aceşti 11 ani de când practic aruncarea am reuşit câte ceva, deşi sunt sigură că mă aşteaptă şi în continuare alte realizări.
La moment sunt campioană europeană la tineret la aruncarea ciocanului, Kaunas(2009), multiplă campioană și recordmană a Republicii Moldova, campioana universitară mondială 2011(China), finalista campionatului European pentru seniori(locul 5) din Barcelona 2010, finalista campionatului mondial din Daegu 2011(locul8), deținătoarea medaliei de aur la Cupa Europei de iarna pe aruncari lungi 2012(Bar,Montenegro).
Beneficiile sunt că am posibilitatea să călătoresc, să cunosc lume nouă, am mulți prieteni din diferite țări și cred că asta e cel mai mare avantaj și beneficiu pe care il pot avea.

Cum e să faci sport de performanţă în Republica Moldova?
Cred că dragostea pentru atletism și anume pentru aruncări mi-a fost transmisă genetic de la părinți. Aceasta mă face mai puternică. A face sport de performanță nu este atât de ușor în țara noastră, e nevoie de multă, multă muncă.

Ești mulţumită de felul cum ai început sezonul sportiv de primăvară, unul deosebit de important, ţinând cont că se apropie JO de la Londra?
Sunt foarte mulțumită, am reușit să arăt un rezultat foarte bun și mă mândresc cu asta. Dar nu mă relaxez pentru că abia e începutul sezonului şi am încă mult de muncit.

Medalia de aur la Cupa Europei de iarnă la aruncări este o bună realizare, dar și o speranță la o evoluare pe potrivă la Londra …
Pot spune că am muncit mult în această iarnă și mă așteptam la un rezultat bun, în final a ieșit un nou record național și o medalie de aur.
A fost o competiție unde se adună cei mai puternici aruncători din toată Europa. Îmi place mult această competiție pentru că în primul rând este o posibilitatea de a vedea în ce formă se află sportivul la început de sezon, îmi place pentru faptul că este o posibilitate să concurezi cu cei mai puternici aruncători.

În ce măsură ţi-a schimbat viaţa activitatea sportivă?
M-a schimbat mult, și anume am mai multă încredere în mine și în forțele proprii, am devenit foarte comunicabilă si am adunat foarte mulți prieteni cu care mă mândresc mult. De fapt, mi-am format personalitatea doar datorită sportului și a experienței obținute.

Povesteşte-ne despre proiectele tale de viitor
Evident că am planuri pe viitor, nu trăiesc doar cu sportul. Aș vrea să întemeiez o familie și să-mi încerc forțele în business , dar toate acestea pe parcurs.

Cum privesc străinii, inclusiv jurnaliștii de peste hotare, prestația sportivilor moldoveni?
Tot timpul am avut doar aprecieri pozitive din partera jurnaliştilor străini. Nu aş vrea să fiu răutăcioasă, dar de cele mai multe ori, atât eu, cât şi sora mea, suntem susţinute mai mult de străini decât cei din Republica Moldova. Totuşi, ne bucurăm că suntem susţinute şi de moldoveni.

Tot mai puţine adolescente aleg să practice un gen de sport. De ce?
Nu există „propagandă” pentru sport, în zilele noastre sportul nu este popular, nu este distractiv și evident nu aduce mulți bani. Aș vrea să spun că sportul poate să ofere foarte multe, e necesar doar să vrei, să vezi toate oportunitățile sportului. Eu am avut norocul și le-am văzut, nu regret de decizia luată acum 11 ani.

Ce mesaj ai pentru tinerii care aleg să facă sport, în special cel de performanţă?
Le doresc să aibă parte doar de victorii în viață, să urmărească competiţiile sportive, să practice sportul şi să ne susţină la Jocurile Olimpice.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.