Zi neagră pentru istoria Japoniei

De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Mii de flori au fost depuse astăzi, 6 august, la Monumentul păcii din Hiroshima. Acel loc, al 66-lea an, adună rudele, prietenii, cunoscuţii, celor peste 140 mii de persoane, care şi-au pierdut viaţa în urma primului atac cu bombă atomică, lansat de Statele Unite ale Americii în 1945.

Premierul japonez, Naoto Kan, a venit şi el, să împartă durerea cu mulţimea, depunând şi o jerbă de flori galbene la Monument, unde în semn de pace, au fost eliberaţi porumbei.

Înaintea acestor gesturi, premierul, a profitat de ocazie, pentru a promite că, va analiza "convingerile convenţionale", potrivit cărora energia nucleară este sigură şi a reiterat angajamentul, de a reduce dependenţa de energie nucleară a Japoniei.

"Voi reduce dependenţa Japoniei de energia nucleară, vizând să creez o societate care nu se va baza pe generaţia energiei atomice", a fost declaraţia premierului japonez, Kan.

Şi astăzi, centrala nucleară Fukushima, care a fost ţinta unui cutremur devastator, în martie anul curent, are în continuare emisii radiaoctive, la aproape cinci luni după dezastru, ceea ce generează îngrijorări grave atât în Japonia, cât şi în întreaga lume.

Circa 30% din cantitatea de electricitate consumată în Japonia provenea de la centrale nucleare, înainte de criza de la Fukushima, cotă, care urma să fie majorată până la 53 la sută, către anul 2030.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.