Ziua Diplomatului, consemnată pentru prima oară în Republica Moldova

Astăzi, 17 ianuarie, sunt omagiați diplomații din țara noastră. Această Zi Profesională a fost instituită la ultima ședință a Guvernului din anul trecut, la 26 decembrie. În această zi, anul 1992 Republica Moldova a depus cererea de aderare la Organizația Națiunilor Unite, fapt care a condus la intensificarea relațiilor diplomatice cu țările lumii și cu toate organismele internaționale.

,,Serviciul diplomatic are tot atâția ani cât și Republica Moldova. Cred că merităm o zi profesională, când de fapt vom putea evalua toate rezultatele obținute în această perioadă. De asemenea este un prilej de a aprecia eforturile și contribuția semnificativă a colaboratorilor noștri la promovarea imaginii țării și realizarea politicii externe a Republicii Moldova. În acești 22 de ani am reușit să creăm un serviciu diplomatic profesionist, cu specialiști angajați transparent prin concurs, criteriile de bază fiind profesionalismul, abilitățile de comunicare și celelalte condiții din ghidul diplomatului. Am creat și un nucleu de experți, la fel profesioniști în domenii conexe diplomației. Avem negociatori, juriști de înaltă calificare, care analizează și expertizează acordurile, tratatele internaționale, specialiști în armonizarea legislației naționale cu cea europeană, pentru că suntem în plin proces de integrare. Dat fiind faptul că Acordul de Asociere are și componenta economică, avem și specialiști în domeniul diplomației economice, energetice ș.a.m.d.”– a comentat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europeane, Natalia Gherman, la postul public de Radio.

Primul regulament al Ministerului Afacerilor Externe a fost adoptat de Guvern la 3 august 1990, în urma desființării ministerelor și comitetelor subordonate Moscovei. La 27 august 1991 își începe activitatea primul ministrul al Afacerilor Externe, Nicolae Țâu. Până în pezent au fost 8 miniștri ai Afacerilor Externe. Cea mai îndelungată periodă de timp a deținut această funcție Andrei Statan, 4 februarie 2004 – 25 septembrie 2009. Republica Moldova are deshise 40 de misiuni diploamtice – ambasade, consulate și reprezentanțe la foruri internaționale. Ultima ambasadă a fost deschisă pe data de 16 ianuarie, în Regatul Țărilor de Jos, cu sediul la Haga. Funcția de ambasador au deținut-o 12 doamne, prima fiind Natalia Gherman, în Austria, tot ea fiind și unica doamnă ministru al Afacerilor Externe.

Cu ocazia Zilei Diplomatului, șefa diplomației moldovenești a transmis un mesaj de felicitare tuturor celor care au tangențe cu activitatea serviciului diplomatic, aceștia fiind foarte mulți. ,,Sunt parlamentarii atunci când pleacă peste hotare și reprezintă țara în diverse foruri internaționale, la fel ca și reprezentanții instituțiilor de stat, care participă la reuniuni, conferințe tematice, agenții economici – promotori ai produselor moldovenești pe piața externă. La fel și jurnaliștii care comenetează ceea ce se întâmplă în țara noastră. Nu pot trece cu vederea nici reprezentanții societății civile, care la diverse foruri internaționale vorbesc despre problemele existene în Republica Moldova. Și le multumesc tuturor pentru susținere și ajutor în atingerea obiectivelor noastre comune, iar corpului diplomatic le doresc să promoveze mai intens și mai eficient interesele Republicii Moldova, fie că sunt la Chișinău sau în capitalele statelor de reședință. Avem cu ce ne mândri și avem obiective clare – integrarea în Uniunea Europeană.” – a concluzionat Natalia Gherman.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.