Cetăţenii moldoveni trebuie felicitaţi cu ziua votării care a fost bine organizată şi alegerile desfăşurate în mod democratic. Noul Parlament trebuie să includă îmbunătăţirile necesare ale legislaţiei şi ale Codului Electoral al R.Moldova, a declarat David Wilshire, şeful Delegaţiei Adunării Parlamentare al Consiliului Europei (CoE), în cadrul unei conferinţă de presă, în care au fost prezentate concluziile preliminare privind monitorizarea alegerilor de către Misiunea Internaţională de Observare a Alegerilor.
Nikolai Vulcianov, şeful misiunii de observare a alegerilor pe termen lung a Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO), a menţionat că alegerile s-au desfăşurat într-o atmosferă liniştită, oferind alegătorilor alternative politice distincte.
„Evaluarea generală a alegerilor din acest an este una pozitivă, însă este nevoie de a injecta mai multă încredere în mediul electoral, în special prin reflectarea obiectivă în ştiri de către radiodifuzorul public, îmbunătăţirea procedurii de înregistrare a alegătorilor şi asigurarea unui tratament egal faţă de toţi concurenţii”, a spus Vulcianov.
Marianne Mikko, şeful Delegaţiei Parlamentului European, a menţionat că s-a observat o îmbunătăţire în comparaţie cu alegerile parlamentare din 2005. „Oricum este nevoie de eforturi suplimentare, în special în privinţa organizării activităţii radiodifuzorului public”, a precizat Mikko.
Petros Efthymiou, şeful Delegaţiei Adunării Parlamentare OSCE, s-a arătat mulţumit de progresele democraţiei în R.Moldova. „Alegerile din acest an au fost bune şi mi-au inspirat multă încredere în viitorul acestei ţări”, a spus Efthymiou.
Alegerile parlamentare din 5 aprilie au fost monitorizate de peste 3000 observatori naţionali şi internaţionali.