De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Ministerul Economiei din Moldova şi-a îndeplinit în mare parte angajamentele şi recomandările stipulate în Planul de acţiuni, propus de Uniunea Europeană cu privire la lansarea negocierilor de Creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC).
În domeniul infrastructurii, au fost anulate circa 144 de standarte naţionale, din cauza incompatibilităţii acestora cu cele europene.
Deasemenea, a fost elaborat un studiu ce prevedea taxele pentru efectuarea procedurilor vamale şi aducerea acestora în conformitate cu prevederile OMC şi UE, fapt ce presupune eliminarea graduală a taxelor pentru procedurile vamale şi introducerea unei taxe fixe.
Studiul a fost efectuat cu scopul implementării recomandărilor CE în comerţ şi administrarea vamală.
Regimul de Liber Schimb presupune liberalizarea comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, a barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei Republicii Moldova la Acquis UE.
ZLSAC va fi un acord multilateral încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind în aşa fel beneficii mai mari la export decât ATP şi o stabilitate pe termen lung pentru afaceri şi investiţii.