Zonele off-shore necesită o reglementare mai dură în ceea ce privește permisiunea de a profesa activități financiare în aceste zone. La această concluzie au ajuns autortățile centrale ale statului.
În curând ar putea fi interzise participarea persoanelor juridice și fizice, înregistrate în zonele off-shore, în capitalul social al instituțiilor financiare, al întreprinderilor, organizațiilor de importanță strategică din Republica Moldova și al instituțiilor mass-media, precum și în procesele economice care implică utilizarea banilor publici.
Prim-ministrul Vlad Filat a semnat o dispoziție cu referire la crearea unui grup de lucru în probleme financiare, care, până la 1 decembrie 2012, urmează să efectueze o analiză a impactului participării în procesele economice din Republica Moldova a companiilor înregistrate în zonele off-shore, să elaboreze și să prezente un proiect de lege în acest sens.
După cum a fost anunțat de către Serviciului de presă al Guvernului, grupul de lucru va fi format din reprezentanți ai ministerelor Finanțelor, Economiei, Justiției, precum și ai Cancelariei de Stat, Băncii Naționale a Moldovei și Comisiei Naționale a Pieței Financiare.
Pierderi de jumătate de miliard din cauza zonelor off-shore
Moldova pierde anual jumătate de miliard de lei din cauza evaziunii fiscale în urma tranzacţiilor efectuate de firme prin zone off-shore. Numai anul trecut valoarea acestor schimburi comerciale a atins aproape şase miliarde de lei, potrivit datelor Curţii de Conturi.
O inițiativă legislativă, în acest sens a fost propusă și anterior. Proiectul de lege prevede modificarea legislaţiei şi întocmirea de către Banca Naţională a unei liste cu zonele off-shore prin intermediul cărora agenţii economici efectuează tranzacţii, inclusiv operaţiuni de spalare a banilor şi de evaziune fiscală.
"Esenţa proiectului de lege prevede introducerea unei taxe de 10 la sută a operaţiunilor financiare şi comerciale care sunt realizate prin zona off-shore. Noi vom putea diminua evaziunile fiscale şi vom putea majora acumulările la bugetul de stat", a declarat deputatul Partidului Democrat Iurie Bolboceanu.
Guvernul îşi va face cunoscută poziţia abia după ce proiectul va ajunge pe masa miniştrilor. La rândul său, preşedintele Comisiei parlamentare pentru Economie spune că activitatea firmelor fantomă trebuie interzisă, nu reglementată.
"Prin lege trebuie să fie interzis ca companiile off-shore să nu participe la licitaţiile publice, să fie interzis ca companiile off-shore să aibă relaţii cu companiile preţul cărorar sunt reglementate în domeniul energetic, telecomunicaţii. Care este scopul că reglementezi preţul la motorină şi benzină dacă totul se duce prin firme off-shore?", a întrebat președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniţă.
De cealaltă parte, economiştii sunt de părerea că limitarea tranzacţiilor off-shore ar putea provoca anumite scumpiri.